Thursday, July 21, 2011

Võrratu, võrratu, võrratu arbuus!




Arbuus pole mulle pea terve elu meeldinud. Väga lihtsalt põhjusel - need tüütud seemned! Seetõttu ei meeldi mulle ka viinamarjad ja seemnerikkad apelsinid. Aga arbuus on neist täiesti küllastunud ja kuna ma neid neelata ei armasta, siis tähendab pool toidunaudingust läheb nokkimisele.


Kui ma kaks aastat tagasi võrkkiiges peesitades rummi-jäätisekokteili lürpides suvega neli kilo juurde võtsin, siis tekkis mõte, et nii edasi ikka ei saa. Toidupiiraja ma pole (no kokteili viskasin küll nurka), magusast ei saa nagunii loobuda ja trenni teha ma üle kuu aja poleks nagunii viitsinud. Ei mäleta, millisel põhjusel siis see mittearmastatud arbuus siis hambusse sattus.


Toonase hilissuve ja sügise veetsin arbuusi peal rullides ja esimest korda hakkasin seda mahlakat vilja armastama. Kaotasin 5-6 kilo puhtalt mitte midagi tehes, toitu mitte piirates. Küll aga suutsin imekombel šokolaadi arbuusisöömise ajal ära unustada.


Pärast arbuusihooaega suutsin jääda 51-52 kilo peale. Möödunud kevadel panin ise arbuusiseemned mulda ja augustis sõin päris oma kasvatatud arbuuse. Oma 15 ülimahlast ja erakordselt magusat purakat sain nahavahele. See kevad-suvi samas taktis ja hetkel ootan tikrisuuruste arbuusikeste kasvamist minu kõhumõõtu.


Arbuus ON võrratu!


Julgemad võivad süüa ka arbuusi seemneid ja koort. Viimane on eriti soovitatav just meestele. Nimelt avastasid USA Texase ülikooli uurijad, et arbuusi viljalihas ja koores sisalduv tsitrulliin muutub suurtes kogustes sööduna aminohappeks arginiiniks, mis sarnaselt meeste potentsiravimi Viagraga ravib erektsioonihäireid, on ka hea südamele, vereringeelundkonnale ja immuunsüsteemile. Vili koosneb 92% veest, sisaldab rauda, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid ning ohtralt A-, C-, B1- ja B6- vitamiine.


Eriti väärtuslikuks muudab arbuusi selle lükopeenisisaldus. Lükopeen on antioksüdant, mis vähendab vähi-, südamehaiguste ja vanusest tingitud nägemisprobleemide riski. 100 grammis arbuusis on kõigest 40 kcal.


Kaaliumirikkad toiduained nagu arbuus aitavad spordiga tegelevatel inimestel tulla toime lihasevalude ja krampidega. Füsioterapeudid soovitavad süüa ühe lõigu arbuusi pärast rasket treeningut lihasevalu ja muude vaevuste ärahoidmiseks. (Allikas: http://www.naistemaailm.ee/)

No comments:

Post a Comment