Monday, February 6, 2012

Fotoõpetus: kõhulihased trimmi, õigesti!

Kõhulihaseharjutused on läbi aegade olnud naiste kui ka meeste lemmikud. Arvan, et isegi rohkem naiste. Paraku kipub sel võluval treeningul olema ka kõige rohkem väärarusaamu.

Esiteks armastatakse teha kõhulihaseharjutusi täisistesse tõusmisega. Sellega pannakse tööle puusapainutajalihas, mis on sprinteritel tarvilik plahvatusliku kiiruse arendamiseks. Tegelikult pole rohkemat vaja kui ülakeha tõstmist.

Teine probleem on see, et nende harjutuste juures jäetakse tähelepanuta seljalihased. Kui treenid kõhtu, pead treenima ka selga või lõpetad kehva rühi või valutava seljaga.

Kolmas ja põhiline probleem on see, et pontsikud arvavad, et kui vihuvad igapäevaselt 500 kõhulihast, siis saavad nad kohe kuuspaki. Kas te olete näinud ühtegi inimest, kel on all jämedad kintsud, ülal lodevad käsivarred ja selle kõige keskel ilusasti välja joonistunud pesulaud? Kui rasvasulatusega ei tegeleta üleüldiselt, siis võid kasvatada peki alla lihast, aga välja ei paista see kuskilt. Iseasi, kui treenitakse kõiki lihaseid jõusaalis. Vastasel juhul diivanil peputamise ja õhtul 50 kõhulihaseharjutusega unelmate kõhtu ei saavuta.

Siin 9 harjutust, millega muu treeningu kõrval sikspäkki voolida. Alustuseks võiks panna stopperi käima ja teha igat harjutust 30 sekki, siis 45 ja siis 1 minut. Olgu need sooritatud rahulikult ja veidi paremini kui mul siin näidatud on. Pidin selle postituse juba ammu tegema ja pildistamiseks oli 3 minutit. Ei olnud võimalus rühti ja positsioone parandada, aga selles osas on iga treenija ju nagunii targem ;)


1. Basic crunch - eestikeelset vastet ei tea, aga pilt räägib enda eest. Lähtepositsioon on vasakul ja lõpptulem paremal pildil.


2. Jalgratas. Üks raskemaid minu jaoks, sest vahepeal end lõdvaks lasta ei saa.



3. Jalad lakke ja samamoodi nagu basic crunch.



4. Samuti nagu basic crunch, aga käed on kintsudel ja nihkuvad üles tõustes põlvedele.




5. Vastaskäsi-vastasjalg. Erinevalt jalgrattast saab siin jala ja selja vahepeal maha toetada.



6. Nagu eelmine harjutus, aga ilma jalatõsteta. Lisaks siis pööre käel oleva kõhu suunas on sügavam.



7. Sama asi vastaspoolele.



8. Vertical leg crunch. Jalad on kogu harjutuse sooritamise aja õhus.




9. Plank. Ma siin veidi liiga küürus, aga põhimõtteliselt kõik teavad seda vana head planku. NB! Tegemist pole siis plankinguga!

9 comments:

  1. Väga kasulik ja praktiline postitus!

    ReplyDelete
  2. Mõtlesin just ise ka kõhulihased lõpuks ette võtta, nii et väga kasulik postitus õigel alal.
    Samasugune postitus seljalihaste harjutustega oleks väga kasulik;)

    ReplyDelete
  3. Täitsa õige - ei saa me selga tähelepanuta jätta. Tellija soovil proovin siis see nädal kava seljale ka üles võtta.

    ReplyDelete
  4. Plank on seljale samuti väga hea!

    ReplyDelete
  5. Plank on päris hea ka kätele, kannikatele jne. Plank on üldse väga tore harjutus! Sellega võiks lugejatele lausa väljakutse esitada - kõige pikem plankija!

    ReplyDelete
  6. Väga tuttavad harjutused. Kunagi tegin pikalt kõhulihase harjutusi selle video järgi http://www.youtube.com/watch?v=vkKCVCZe474 aga viskas üle ja jätsin pooleli.

    Jooksust juba tekib niigi lame onepack, ei näe põhjust rohkem end vaevata ;)

    Tervitan,
    Kata

    ReplyDelete
  7. Ma juba aimasin, et see see ülipopp 8-min-abs-video. See vaieldamatu hitt vist.

    Ja tegelikult tuleks tõsisel jooksjal ka lihaseid treenida ning eesmärk pole üldse kuuspaki saavutaine. Nii nagu täisistesse kõhulihaste harjutamine aitab sprintereid, nii ka teised harjutused kõiki jooksjaid. Sel eesmärgil toimivad ka jooksuharjutused, mil on vähe pistmist jooksmise, pigem lihastearendamisega. Sest jalgade tõstmisel mängivad rolli ka kõhulihased. Aga seda juttu tead nähtavasti isegi, nii et julget uut 8-min-absitamist!

    ReplyDelete
  8. Kõigil ülakeha tõstega harjutustel tuleks ülakeha ikka tõsta ka,mitte painutada kaela. Kael jäägu keha pikenduseks, pilk suuna lakke ,siis mõjub harjutus õigetele lihastele.

    ReplyDelete