Lugu ilmus Tervis Plussi mainumbris, aga kasulik kõrva taha panna ka blogi lugejail. Lugu on küll toimetamata, aga kui tahate korralikku versiooni lugeda, siis lipake raamatukokku :)
1. 120/80 mm/Hg on
normaalne vererõhk
Vererõhus on kaks olulist
numbrit. Esimene neist, süstoolne, näitab vererõhu maksimaalväärtust südamest
väljutamise ajal, teine (diastoolne) rõhku arterites löökidevahelisel
puhkeperioodil ehk tagasivoolu rõhk
Normnäitajad on küllalt
individuaalsed, kuid kõrgeks loetakse numbrit puhkeolekus korduval mõõtmisel
üle 140/ 90 mm/Hg ja madalaks alla 105/60 mm/Hg.
Normist väljas?
Madal vererõhk võib põhjustada
ebameeldivat enesetunnet nagu näiteks pearinglus ja väsimus, kuid ei ole
kunagi organismile ohtlik. Kõrget vererõhku ehk hüpertensiooni peetakse
vaikseks tapjaks, sest tihti inimene seda ise ei taju. Hüpertensioon võib
põhjustada südamehaiguseid, ajuinsulti, neerupuudulikkust jm.
Paranda oma numbreid!
Loobu liigsest soolast,
suitsetamisest ja liigsest alkoholist. Püsi normaalkaalus: liigu aktiivselt ja
vaata üle oma menüü. Stress ja ülekoormus tõstavad vererõhku - puhka!
2. 140 on keskmiselt
normaalne hemoglobiin, olenevalt
vanusest ja soost
Hemoglobiin kannab vere
punalibledes hapnikku kudedesse laiali. Selleks, et moodustuks hapnikukandja,
on vaja rauda, B12 vitamiini , foolhapet jm.
Normaalne hemoglobiin:
Mehed: 138-182 g/L
Naised: 121-151 g/L
Lapsed: 111-160 g/L
Rasedad: 110-120 g/L
Normist väljas?
Kui hemoglobiin langeb
tekib kehvveresus ehk organism ei suuda enam korralikult omandada hapnikku.
Madalale hemoglobiinile võivad viidata kahvatus, loidus, väsimus, jõuetus,
minestamine tähelepanu- ja mäluhäired. Kõrge hemoglobiin võib põhjustada veres
trombe, seeläbi on ka suur infarkti- ja insuldirisk.
Kõrgele hemoglobiinile ei
vihja tavaliselt miski ning seda tuleks kindlaks teha vereproovi abil.
Paranda oma numbreid?
Madala hemoglobiini puhul
tuleb üle vaadata esmalt menüü. Abi on rauarikastest toitudest (punane liha,
maasikad, herned jt rohelised köögiviljad, mandlid jm).
Tõsisema aneemia puhul
tuleb läbida uuringud ja tablett- või süsteravi kuur. Tuleb välja selgitada,
kas organismis ei ole parasiite, näiteks paeluss, ega ole tegemist „vaikse“
verekaotusega (seedetrakti haavand, vererohked menstruatsioonid).
Kõrge hemoglobiiniga tuleks
juua võimalikult palju, jälgida tervislikku eluviisi ja unerežiimi. Ka
norskamine tõstab hemoglobiinitaset. Raskemad juhud ravitakse tablettidega.
3. Alla 0,8 ideaalne
vöö ja puusa suhe (VPS)
Ainuüksi kaalunumber ei
näita rasvumise ohtu tervisele, vaid vöö ja puusa suhe. Pirnikujuga keha puhul
koguneb rasv peamiselt puusade piirkonda. Tervisele kehvem variant on õunakeha,
kui rasv ladestub peamiselt vööpiirkonda. Et välja selgitada, kas „õun“ püsib
normi piires või mitte, tuleb leida vööümbermõõdu ja puusa suhe.
Vöökohta mõõda ribide
alt, niudeluust kõrgemalt. Puusasid mõõda jalad koos, kõige laiemast kohast.
Vööümbermõõt jaga puusaümbermõõduga ja saad oma tervisenumbri.
Mehed Naised
Terviserisk VPSi järgi
<0 madal="madal" nbsp="nbsp" o:p="o:p">0>
0,9-0,95 0,81-0,85
Keskmine
0,96+ 0,85+
Kõrge
Normist väljas?
Vöökohta kogunenud
üleliigne rasv tõstab koos ülekaalulisusega diabeedi-, vähi- ning südame- ja
veresoonkonna haiguste riski, mõjutab viljakust jne.
Paranda oma numbreid!
Tee seda oma tervise ja
välimuse nimel: tarbi vähem rasvu ja süsivesikuid, söö rohkem kiudaineid.
Lõunasöök olgu võimalikult värviline ja mitte e-ainetest, vaid köögiviljadest.
Karastusjoogid ja alkohol toovad näiliselt süütus kuues tihti šokolaaditahvli
jagu kaloreid - loobu neist. Jaluta, uju, viibi õues - värske õhk hoiab mõtted
söögist eemal!
4. 4,0-6,0 mmol/ L on sinu normaalne tühja kõhu
veresuhkur
Veresuhkur näitab, kui
palju glükoosi sinu keha sisaldab. Glükoosi saab organism süsivesikuid
sisaldavatest toitudest ja see on keha esmane energiaallikas. Pankreases
toodetav ja vabanev insuliin aitab keharakkudel glükoosi kasutada. Kui kehas on
rohkem glükoosi, toodab pankreas rohkem insuliini. On tavaline, et
veresuhkrutase kehas pärast söömist kergelt tõuseb. Pankreas aitab insuliini
abil selle taseme normini viia. Pärast sööki võib veresuhkur tõusta kuni 8,0
mmol/l, kuid kahe tunni jooksul peaks see olema jälle normis
Normist väljas?
Kui insuliini on
organismis vähe, jääb verre liiga palju suhkrut. Selline olukord tekib
suhkruhaiguse ehk diabeedi korral, kui immuunsüsteem ründab insuliini tootvaid
rakke. Kui pankreas ei tooda enam piisavalt insuliini kujunebki välja diabeet.
Vanusega tekkiv diabeet
kujuneb sageli välja väärtoitumisest ja organismis ei teki mitte insuliini
puudus, vaid insuliini vigasus ja muud suhkru imendumise mehhanismide häired.
Verre jäänud liigne
suhkur ladestub veresoontes, kahjustades nende seinu, eritub neerude kaudu
uriiniga ja hakkab kehast vedelikku väljutama. Tekib pidev janutunne ning
kaalulangus. Lisaks võib esineda väsimust, nõrkust, suurenenud söögiisu ning
naha sügelust.
Liiga kõrge veresuhkur
ohustab veresooni, silmi, neerusid, närve - kahjustab kogu organismi.
Paranda oma numbreid!
Insuliinipuuduse
korral ei ole muud võimalust kui süstida insuliini ja hoida toitumine ja
süstimine nii tasakaalus, et veresuhkru väärtused oleksid võimalikult
stabiilsed. Toitumusliku veresuhkru haiguse korral on vaja jälgida hoolega oma
toidumenüüd, süsivesikute ja rasvade hulka toidus. Süsivesikud tõstavad veresuhkrut kiiremini ja
omavad sellele suuremat mõju. Eriti halb on rasvade ja süsivesikute koostoime.
Väldi rasvaseid ja magusaid toite!
Veresuhkru hüppelisi
tõuse aitavad ära hoida köögiviljad, oad, täisteratooted, kala, pähklid,
avokaado, oliivid.
Kui toiduga ei õnnestu
saavutada normi piirides olevaid veresuhkru väärtusi, siis määrab arst ravimid.
5. Kuni 5 mmol/ L on
sinu normaalne üldkolesterooli sisaldus veres
Kolesterool on organismi
ainevahetuses tekkiv kudede koostisosa. 70% sellest valmib keha sees, 30% saadakse
toidust. Kolesterooli leidub igas meie keharakus ja see omab mitmeid
funktsioone: sünteesib päiksevalgusest kehas D-vitamiini, isoleerib närvikiude,
on vajalik teatud hormoonide tootmiseks (kortisool, korikosteroon, östrogeen,
androgeen jne), ehitab ja säilitab rakumembraane jne. Kolesterooli on mitut
sorti: HDL ehk „hea kolesterool“, LDL ehk „halb kolesterool“, triglütseriidid ehk rasvarakud.
HDL-i normväärtus on üle
1 mmol/l , LDL väärtus alla 3 mmol/L, triglütseriidide norm alla 1,7 mmoll/l
Normist väljas?
HDLi peetakse heaks
kolesterooliks, sest ekspertide väitel aitab see ennetada südame- ja
veresoonkonnahaiguseid ja parandada hormonaalseid protsesse veres. „Halval“
kolesteroolil LDL on seevastu omadus kleepuda veresoonte seintele, põhjustades
sellega veresoonte lupjumist, millele aitab kaasa ka kõrge triglütseriidide
tase. Liiga kõrge LDL- ja rasvade tase viitab südame- ja veresoonkonnahaiguste
riskile.
Paranda oma numbreid!
Kõrget kolesteroolitaset
võib esineda ka noortel ja saledatel. Siiski piisav füüsiline koormus tõstab
„hea“ ja küllastunud rasvad „halva“ kolesterooli taset. Viimast leidub rasvases
lihas, vorstides, küpsistes, vahu- ja hapukoores, juustus, kiirtoidus jne. Ka
suitsetamisel ja alkoholil on oluline roll kolesteroolitasemes mängida.
Kolesterooli väljaviimist organismist soodustavad täisteratooted,
kiudaineterohked puu- ja juurviljad. Kasuks tuleb ka rohelise tee joomine .
NB! Lase oma verenäitajaid kontrollida iga viie aasta tagant!
Allikas: perearst dr
Ingrid Alt.
No comments:
Post a Comment