Wednesday, March 28, 2012

Tervisemüüdid, mida ka sina usud

Mõistagi on pealkiri klikitõmbajana tööd tegemas. Aga nende müütide hulgas oli nii mõnigi, mida ma tõesti ka ise uskusin ja mõni selline, mille ma seaks müüdina kahtluse alla.

10. Märja peaga õue minnes, haigestud suurema tõenäosusega
Mitmed eksperimendid on korduvalt uurinud külmetavate ja mitte külmetavate inimeste haigestumist rhinoviirusest (mis iganes see ka eesti keeles poleks) (rhino on tüüpilise gripi põhjustaja) tingitud külmetusse ja tulemuseks - haigestumus on võrdne mõlemas grupis. Tänapäeval viitavad mõned uurijad, et jahedamad temperatuurid tegelikult stimuleerivad meie immuunsüsteemi ja aitavad meid tulevikus haiguste eest kaitsta.
Minu hinnang: olen nõus, et karastumus on äärmiselt oluline ja toppida end kogu aeg riidesse ja karjuda laste peale, kes mütsita kevadel juba välja lippavad, on liig. Aga samal ajal on selgemast selgem külmetuse põhjustaja konditsioneer ehk siis jahedast sooja ja tagasi pidev hüplemine. Olen isegi sel viisil kunagi haigestunud.

9. Pimedas lugemine rikub silmanägemist
Tõsi on see, et hämaramas peavad silmad lugemisel rohkem tööd tegema, kuid pole tõendit, et pikas perspektiivis see ka kahjulikult mõjub. Nagu igasugune lihas, nii ka silmad väsivad väheses valguses pidevast pingutusest, kuid roidumus on tagasi pööratav seisund.
Mina uskusin seda jama siiani!



8. Päevas tuleb juua 8 klaasi vett
1945. aastal soovitati Ameerikas juua tervise nimel kaheksa klaasi vedelikke päevas. Inimesed jätsid meelde kaheksa klaasi, kuid jätsid kahe silma vahele sõna "vedelik". Vedelikku saad sa hommikukohvist, mahlast, supist jne. Tänapäevaks on see soovitus juba ümber lükatud. Kui on janu - joo, kui pole - ära joo, kogu müstika!

7. Ära kunagi ärata unes kõndijat
20% rahvastikust kaldub uneskäimisele ning see kipub olema päritav. Arvatakse, et kuutõbise äratamine põhjustab tal segadust ja raevuhoogu, veel hullem südameinfarkti riski. Tegelikult pole hirmudel põhjust - juhata vaene unerändur hoopis voodisse.

6. Sa kaotad enamiku kehasoojusest pea kaudu
Soojus kaob sealt, kus võimalust on - kui on pea paljas, siis pea kaudu; kui tagumik paljas, siis tagumikust. Kuid ükski kehaosa ei trumpa soojuskaoga teist.
Müüt tekkis nähtavasti vanast sõjaväe uuringust, kus täisriides peakatteta sõdurid seisid õues ja avastati oluline soojuskadu pea kaudu (kust siis veel?). Tegelikult kaotame pea kaudu 10% soojusest ning suurt vahet pole, kas me jalutame väljas naba või pea paljas.
Minu hinnang: teadsin, et pea kaudu kaotame 20% soojusest, seega põhimõtteliselt olin sama usku.

5. Toidukorra vahelejätmisega saab kaalu kaotada
Ma ei viitsi pikalt portaali seletust lahti kirjutada, sest see müüt peaks vist juba kõigile selge olema. Pideva söömisega on seedimine kiire, nälgimise korral tekib organismis "stand by"-režiim ja kaloreid kulutatakse vähem. Mida rohkem nälgid, seda aeglasem ainevahetus ja vähem efektiivsem kaloripõletus. Toidukorra vahele jätmisega pälvid seega hoopis kaalutõusu (kui sa just anorektiliselt kõik toidukorrad ära ei jäta).

4. Me kasutame ainult 10% oma ajust
Uudis: me kasutame tervet oma aju, ainult et mitte korraga. Ajukahjustuste uuringud on näidanud, et 10%-kasutus on müüt. Vahet pole, mis ajuosa on kahjustatud, see mõjutab meie sooritust siiski mingil moel. Sama näitavad ka ajupildid.
Minu hinnang: olen lugenud mitmeid imejuhtumeid inimestest, kes on kaotanud mingi õnnetuse läbi veerand kuni kolmveerand oma ajust, arstide väitel olnud lootusetud juhtumid, kuid siiski suutnud elu elada nagu iga normaalne inimene. Kahjuks ei leia hetkel artiklit ühest briti tüdrukust, kes oma poole või veerand ajuga suutis kõiki spetsialiste hämmastada. Kas laps lihtsalt õpib rakendama oma väiksematki aju maksimaalselt? See müüt miskipärast tekitab mus siiski kahtluseid.



3. Sõrmeliigeste naksutamine põhjustab artriiti
Olen sellest kunagi varemgi kirjutanud - raksatus liigeste nagistamisel tekib väikeste liigestevaheliste gaasimullide lõhkemisel ja see ei põhjusta artriiti. Küll aga võib naksutamine nõrgendada pikas perspektiivis haaret.

2. Alkohol hävitab ajurakke
Alkohol (välja arvatud puhtal kujul metanool jms mürgid) ei hävita ajurakke. Padujoodikutel toimub kahjustus neuronitevahelises ülekandes. Kui seda annab veel parandada, siis rasket maksakahjustust mitte.

1. Öine söömine teeb paksuks
Kalorid on kalorid ja kalorid kella ei tunne. Paksuks teeb liigne, mitte valel kellaajal kalorite tarbimine.
Minu hinnang: siiski-siiski, kuna me öösel pole enam aktiivsed ega põleta sissesöödut, vaid liigume otseteed (üldiselt) tagasi magama, siis ma öise söömise kahjutust väga ei pooldaks.

Allikas: askmen.com

No comments:

Post a Comment