Sunday, May 6, 2012

EKG rinnahoidjas ja sportlaste südameprobleemid

Pilt on illustreeriv.

Lugesin just Daily Mailist, et teadlastel on õnnestunud luua super spordirinnahoidja, mis annab treenijale teada, kui teda peaks tabama südameinfarkt (nagu seda oleks väga raske märgata?).

E-bra peaks aitama arstidel monitoorida haigeid naispatsiente üle kogu maailma. Rinnahoidjasse on integreeritud sensorid, mis mõõdavad elutähtsaid tervisemärke ja laadivad vastava informatsiooni Bluetoothi või Wi-Fi kaudu üles, kus siis nii arst kui ka patsient saavad seda hiljem järele vaadata. Diskrimineerimissüüdistuste vältimiseks on meeste jaoks sama süsteemiga E-vest.

Süsteem montoorib vererõhku, kehatemperatuuri, hingamissagedust, hapnikutarbimist ja teatud määral närviaktiivsust. Loomulikult toimib see ka EKGna ja annab patsiendile märku, kui südameinfarkt on platsis.

Süsteemiga on kaasas ka GPS, et treenijat kõikjal välja peilida ja talle siis vajadusel ka kiirabi saata. Süsteemi saab iseenesest programmeerida ebanormaalsete näitude puhul hädakutsungit saatma.

Kahtlemata on selline süsteem, juba parimate (ainuüksi) südamelöögisageduse mõõtjate hindu teades, äärmiselt kallis vidin. Ometi võiks see tulevikus olla paljudel sportlastel kasutuses. Jälgides harrastajate kui tippude äkksurmasid, siis on oma kehanäitajate jälgimine muutumas aina olulisemaks.

Möödunud Londoni maratonil suri 30-aastane väga heas vormis harrastaja Claire Squires vaid mõni hetk enne finišeerumist. Temagi puhul kahtlustatakse südameprobleeme.
Mõningaid väiksemaid märke tasub igaühel jälgida (minestamine, pearinglus, südamepekslemine, valu rinnus). EKGd soovitan kõigil tõsistel harrastajatel vähemalt kord aastas kontrollida. Koormustesti hind käib paljudel üle jõu, aga perearsti juures kiire EKG kontroll või väikse tasu eest erakliinikutes, ka spaades, ei tohiks oma tervise nimel see väga kulukas olla.

Ise lippan ülehomme arsti juurde oma verenäitajaid kontrollima. Arst ei ole ju ainult hädade puhul abiks, vaid ka nende ennetamisel. Vanal heal soovitusel - lase igal aastal oma verenäitajaid kontrollida - on tegelikult sügavam ja õige tähendus olemas. Õnnetus ju ei hüüa endiselt tulles.

No comments:

Post a Comment