Thursday, September 20, 2012

Fitness-kõndimine, uus ja põnev avastus


Power walking, fitness walking, health walking - heal lapsel mitu nime. Fitness-kõnd pole väga populaarne treening, samas pole see ka päris kiirkäimine. Viimane on spordiala, mis on esindatud ka olümpial, oma kindla tehnika ja reeglitega. Naiste parim 20 km kiirkäimise aeg on 1.25:02 (käesoleva aasta olümpiamängudel), meestel 1.17:16. 50 km kiirkäimises võistlevad olümpiamängudel ainult mehed. Eks seda ala kritiseeritakse omajagu, sest see puusavänderdus on ju küllalt naljakas, lisaks on tegemist ju... kõndimisega!

Fitness-kõndi võib aga igaüks harrastada. Sel on mitmeid vooruseid - erinevalt jooksmisest ei koorma sa niivõrd liigeseid, see haarab jooksmisest rohkem lihaseid, see ei koorma üleüldse nii palju kui jooksmine, mida algajad hirmsasti soovivad teha, olenemata füüsilisest (mitte) valmisolekust. Aga mis minu jaoks veel parem - see on väga efektiivne võrreldes tavapärase kiirema jalutuskäiguga.

Mida soovitatakse fitness-kõnnil?
1. Hoia korralikku rühi - kõnni sirgelt, vaata ette, lõug paralleelselt maaga, mitte rinnal.
2. Hoia rind ees ja õlad lõdvestunult.
3. Hoia käsi küünarvartest kõverdatuna, veidi vähem kui 90kraadise nurga all. Käsi liiguta sirgelt ette ja taha, mitte kõhul vaheliti. Ära tõsta küünarnukke rinnakuluudest kõrgemale. Liiguta käsi kiiremini ja jalad tulevad ise järele.
4. Hoia kõhu- ja tuharalihased pinges, vaagnaluu kergelt ettepoole kallutatuna.
5. Kujuta ette, et kõnnid mööda sirget joont. Ära pikenda oma samme - võta lühemaid ja kiiremaid samme.
6. Tõuka kohalt päkkade abil, keskendu kandadele maandumisele.
7. Hinga rahulikult, sügavalt, aga rütmis. Kui sa fitness-kõnni peale hingeldama ei hakka, ju on tempo aeglane ;)

Mina tegin täna oma esimese fitness-kõnni. Arvasin, et 10 km läbimiseks kulub 1.45, aga oh üllatus - läks 1.22. Seega võib fitness-kõnniga olla tegelikult päris kiire ja avastada lihaseid, mis jooksmiste ajal pole kunagi endast märku andnud (mina tundsin täna esmakordselt päkatööd).

Teen plaani, kuigi plaanid pole mu sõbrad - edaspidi nädalas 2 jooksu + 2 fitness-kõndi, senise kolme jooksu asemel.

No comments:

Post a Comment